ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Završena obuka pronalaženja i uklanjanja NUS - Nivo 1 (EOD Level 1) u organizaciji Centra za razminiranje
14.10.2020.

Završena obuka pronalaženja i uklanjanja NUS - Nivo 1 (EOD Level 1) u organizaciji Centra za razminiranje

Polaznicima obuke pronalaženja i uklanjanja NUS - Nivo 1 (EOD Level 1) uručeni su međunarodno priznati sertifikati kojima je potvrđena uspešna edukacija.

Sertifikati su uručeni u proširenim poslovnim kapacitetima, odnosno nastavnim prostorijama sa poligonom i terenom za obuku pirotehničara, u okviru Centra za razminiranje, u Grockoj.

U cilju jačanja kadrovskih kapaciteta u oblasti humanitarnog razminiranja u Republici Srbiji, ali i standardizacije nivoa kompetencija u skladu sa Međunarodnim standardima za protivminsku delatnost (IMAS), Centar za razminiranje, uz podršku Ambasade Francuske u Beogradu, organizovao je obuku, koja je sprovedena, po prvi put u Republici Srbiji, u potpunosti prema IMAS-u.

Predavači su bili eminentni instruktori iz francuske kompanije “EOD-EX“, prema čijem planu i programu je obuka izvedena na poligonu i terenu Centra za razminiranje u Grockoj, u periodu od 21. septembra do 10.oktobra 2020.

Među polaznicima obuke bili su pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i predstavnici domaćih kompanija za razminiranje i kompanija iz regiona.

Veštine su stečene pojedinačnim i timskim zadacima, kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

U saradnji sa MUP-om, u poslednjoj nedelji obuke, izvedena je i vežba uništavanja NUS sa eksplozivom, u Nastavnom centru «Mitrovo polje».