ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » OBILAZAK LOKACIJA BUDUĆIH PROJEKATA U BUJANOVCU
09.10.2020.

OBILAZAK LOKACIJA BUDUĆIH PROJEKATA U BUJANOVCU

Dana 08.10.2020. godine, u cilju razmatranja budućeg finansiranja projekata za razminiranje mina i čišćenje kasetne municije u opštini Bujanovac, predstavnik Ambasade SAD u Beogradu, g. Džon Ruterford, kao i predstavnik Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi ITF, g. Gregor Sančanin, zajedno sa predstavnicima Centra za razminiranje, direktorom Bojanom Glamočlijom, pomoćnikom direktora Jelenom Krstić i predstavnikom lokalnog Štaba za vanredne situacije, Alijem Aslanijem, obišli su lokacije 4 projekta, koje je izradio Centar za razminiranje.

U pitanju su projekat za razminiranje trase dalekovoda 10kV i 110kV na teritoriji opštine Bujanovac, projekat za tehničko izviđanje lokacije „Bujanovac sever“ (Đorđevac), kao i dva projekta za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Borovac-3“ i lokacije „Borovac-4“.

Realizacija ovih projekata se očekuje u narednoj godini nakon sprovođenja tenderskih procedura za izbor izvođača radova.

Centar za razminiranje je organizovao ovaj obilazak u cilju predstavljanja složenosti i težine operacija uklanjanja grupa mina i kasetne municije, koje se još uvek nalaze u opštini Bujanovac.

Takođe, da ukaže na to da će se realizacijom ovih projekata otkloniti opasnost za ljude i životnu sredinu, odnosno, omogućiti bezbedna eksploatacija šuma, bavljenje stočarstvom, sakupljanje gljiva, što je sve za stanovništvo ovog nedovoljno razvijenog dela Republike Srbije od neprocenjivog značaja.