ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Sprovođenje obuke pronalaženja i uklanjanja NUS - nivo 1 (EOD level 1) u organizaciji Centra za razminiranje
05.10.2020.

Sprovođenje obuke pronalaženja i uklanjanja NUS - nivo 1 (EOD level 1) u organizaciji Centra za razminiranje

U okviru saradnje Centra za razminiranje Republike Srbije sa Ambasadom Francuske u Beogradu, po prvi put od osnivanja Centra 2002. godine, organizuje se obuka pronalaženja i uklanjanja NUS, nivo 1 (EOD level 1), u periodu od 21. septembra 2020. godine do 10. oktobra 2020. godine.

Obuka EOD nivo 1 sprovodi se na osnovu Plana i programa francuske kompanije za kopneno i podvodno razminiranje „EOD-EX“, a u skladu sa Međunarodnim standardima za protivminsku delatnost (IMAS). Predavači su priznati francuski instruktori koji imaju višegodišnje iskustvo u radu, kako na poslovima humanitarnog razminiranja, tako i na poslovima održavanja međunarodnih obuka EOD svih nivoa.

Obuka se održava u proširenim poslovnim kapacitetima, odnosno nastavnim prostorijama sa poligonom i terenom za obuku pirotehničara, u okviru Centra za razminiranje, u Grockoj.

Među učesnicima su pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i predstavnici domaćih deminerskih kompanija, kao i deminerskih kompanija iz regiona.

Po završetku obuke, polaznici dobijaju sertifikat koji ima međunarodni karakter.

29.09.2020. godine, u organizaciji Centra za razminiranje, u proširenim poslovnim kapacitetima, odnosno nastavnim prostorijama sa poligonom i terenom za obuku pirotehničara, u okviru Centra za razminiranje, u Grockoj, održana je prigodna ceremonija povodom sprovođenja ove obuke, uz učešće predstavnika MUP-a, Ambasade Francuske, Delegacije EU u Beogradu, lokalne samouprave, Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije, medija i dr.

Tom prilikom, skupu su se obratili general Slavoljub Dabić, posebni savetnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova, naglasivši potrebu za novim pravcima razvoja u oblasti protivminskog delovanja, Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje, koji je predstavio dosadašnji rad u vezi sa problemom eksplozivnih ostataka rata u Srbiji i ciljevima u vezi sa proširenim poslovnim kapacitetima, odnosno nastavnim prostorijama sa poligonom i terenom za obuku pirotehničara, u okviru Centra za razminiranje, u Grockoj. Takođe, skupu su se obratili i Konstantinos Prevelakis, savetnik u Ambasadi Francuske, istakavši spremnost Francuske da nastavi da pruža podršku Srbiji u ovoj oblasti, kao i Frenk Hisižer, tehnički savetnik EOD-EX, koji je govorio o protivminskoj delatnosti po međunarodnim standardima, sa osvrtom na probleme i njihovo rešavanje u svetu i na Balkanu.

Održana je i pokazna tačka rada pirotehničara po Međunarodnim standardima za protivminsko delovanje (IMAS).

Fotografije preuzete sa sajta MUP-a - videti link http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/aktuelno/saopstenja/c458b7a4-252d-4dc7-95da-e5fbd08ff70e