ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Sastanak u Ambasadi Republike Francuske
20.01.2020.

Sastanak u Ambasadi Republike Francuske

Na inicijativu Ambasade Republike Francuske u Beogradu, 16.01.2020. godine, u prostorijama Ambasade, održan je sastanak na temu opasnosti od mina, kasetne municije i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava u Republici Srbiji.

Pored predstavnika Centra za razminiranje, na sastanku su učestvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Beogradu, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i predstavnici francuske kompanije za kopneno i podvodno razminiranje „Eodex“.

  Sastanak u Ambasadi Republike Francuske

Ambasador Francuske, Nj.E. g. Žan Luj Falkoni, kao domaćin ovog skupa, izrazio je zadovoljstvo što su se na jednom mestu okupili svi relevantni učesnici iz ove tematike, kako iz međunarodne zajednice, tako i državnih institucija Republike Srbije. Ukazao je na spremnost Francuske da pomogne Srbiji u ovoj oblasti, podsetivši na ekspertizu koju Francuska ima u oblasti bezbednosti. Pomoć bi bila realizovana bilateralno, kao i kroz podršku Francuske programima koje realizuju OEBS i UNDP.

Direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija, zahvalio je Ambasadi Francuske i ambasadoru Falkoniju što su prepoznali problem i aktivno se uključili u njegovo rešavanje. Predstavio je problem u vezi sa minama i  eksplozivnim ostacima rata (EOR) u Srbiji. Tom prilikom je rekao da je važno što su se po prvi put zajedno sastali relavantni učesnici iz međunarodne zajednice sa nadležnom institucijom u Republici Srbiji, istakavši da bi Srbija, usled specifičnosti i veličine problema, uz pomoć međunarodne zajednice, mnogo brže i efikasnije rešila probleme sa kojima se suočava u ovoj oblasti.

  Sastanak u Ambasadi Republike Francuske    Sastanak u Ambasadi Republike Francuske

Predstavnici kompanije „Eodex“, nakon svog višednevnog boravka u Srbiji i obilaska nekoliko lokacija na kojima se nalaze mine i EOR, izneli su svoje predloge za buduću saradnju po pitanju obuka i projekata razminiranja-čišćenja.

Predstavnci Delegacije EU u Beogradu, UNDP-a, kao i OEBS-a su takođe izrazili spremnost da, u okviru mogućnosti svojih institucija, pronađu rešenja za pomoć Srbiji u vezi sa minama i EOR.

Dogovoreno je da se sastanak u sličnom formatu organizuje tokom juna ove godine, na kome bi se predstavili rezultati koji su u međuvremenu postignuti.