ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”
17.01.2020.

Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”

U periodu 13-17.januara 2020. godine, Centar za razminiranje Republike Srbije su posetili predstavnici francuske kompanije „Eodex”, kao nastavak kontakata koji su sa ovom renomiranom kompanijom za kopneno i podvodno razminiranje ostvareni tokom učešća Centra za razminiranje, uz podršku Civipol – Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske, na izložbi „Milipol“ u Parizu, u periodu 18-21.11.2019. godine.

 Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”   Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”

Tokom ove višednevne posete, koja je obuhvatila sastanke i obilaske nekoliko lokacija na teritoriji Republike Srbije koje su zagađene minama i drugim eksplozivnim ostacima rata, razmatrane su mogućnosti saradnje po pitanju obuka, ali i u vidu angažovanja ove kompanije na projektima humanitarnog razminiranja.

Poseta je realizovana posredstvom Ambasade Republike Francuske čiji predstavnici su sve vreme bili uključeni u aktivnosti tokom ove posete u cilju iznalaženja mogućnosti za finansiranje obuka i projekata koje bi izradio Centar za razminiranje, a realizovala kompanija „Eodex”.

Centar za razminiranje je za predstavnike kompanije „Eodex” prvog dana posete organizovao obilazak lokacija u Bujanovcu za koje se sumnja da su zagađene grupama mina.

Tom prilikom u prostorijama Opštine Bujanovac održan je sastanak sa zamenikom predsednika Opštine, g. Stojančom Arsićem, kao i sa načelnikom Sektora za vanredne sitaucije u PU Vranje, g. Vedranom Taškovićem.

 Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”   Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”

Drugog dana organizovan je obilazak lokacije u Prahovu na kojoj se nalazi potopljena nemačka ratna flotila iz 2.svetskog rata. Obilasku je prethodio sastanak u Opštini Negotin sa predsednikom Opštine, g. Vladimirom Veličkovićem.

 Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex” “  Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”

Trećeg dana, uz prisustvo pomoćnika načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije, g. Bratislava Rančića, organizovan je obilazak lokacije na kojoj se nalazi  avio bomba zaostala iz bombardovanja 1999.godine u Volginoj ulici u Beogradu, kao i lokacije u Kragujevcu.

 Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”   Poseta predstavnika francuske kompanije „Eodex”

Nakon obilaska lokacije u Kragujevcu, na kojoj se nalazi avio bomba iz 1999. godine, održan je sastanak u prostorijama Grada Kragujevca sa predstavnicima Grada, kao i sa načelnikom Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, g.Zoranom Kočovićem, koji su ukazali na značaj koji bi realizacija projekta uklanjanja ove bombe imala za grad Kragujevac, ali i čitav region, s obzirom da prisustvo ove bombe sprečava nastavak izgradnje obilaznice kod Kragujevca i samim tim ekonomski razvoj ovog dela Srbije.