ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI
24.11.2022.

POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI

POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI

U periodu od 16. do 17. novembra 2022. godine, Centar za razminiranje posetili su predstavnici Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici Stejt departmenta, imali su priliku da se upoznaju sa trenutnom situacijom u Republici Srbiji u vezi sa preostalom kontaminacijom minama, kasetnim bombama i drugim eksplozivnim ostacima rata, kao i o izazovima i potrebi za podrškom.

POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI

Tokom posete, predstavnici Stejt departmenta, sa predstavnicima ambasade SAD u Republici Srbiji i ITF Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi, obišli su proširene poslovne kapacitete Centra za razminiranje, odnosno učionicu sa poligonom i terenom, u Grockoj, gde se od 2020 godine održavaju međunarodne EOD obuke. Tu su imali prilike da se bliže upoznaju sa radom Centra za razminiranje i sa postignutim rezultatima od osnivanja Centra.

POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI

U organizaciji Centra za razminiranje, tokom boravka u Srbiji, predstavnici Stejt departmenta i ITF, obišli su radilište na Projektu za čišćenje kasetne municije „Borovac 5“, u opštini Bujanovac, gde su se sastali sa predstavnicima štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac, angažovanog izvođača radova i monitorske organizacije. Na samom radilištu obavljena je demonstracija tehnika pretrage terena zagađenog kasetnom municijom i prisutnima predstavljen dosadašnji napredak na pomenutom projektu.

POSETA STEJT DEPARTMENTA REPUBLICI SRBIJI

Takođe, obavljen je i obilazak preostalih lokacija, u opštini Bujanovac, za koje se sumnja da su zagađene grupama mina, koje su otkrivene nakon požara i eksplozija tokom 2021. godine.

Podsećamo, Vlada SAD je od osnivanja Centra jedan od najznačajnijih donatora, gde preko ITF plasira svoje donacije na polju humanitarnog razminiranja u Republici Srbiji.

Centar za razminiranje i Republika Srbija izražavaju veliku zahvalnost SAD-u i ITF-u na podršci, budući da se uklanjanjem eksplozivnih ostataka rata, ali i sveobuhvatnim protivminskim delovanjem, doprinosi, pre svega, stvaranju uslova za bezbedan život i razvoj, na teritoriji cele Srbije.