ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » POČETAK PROJEKTA ZA RAZMINIRANjE - ČIŠĆENjE KASETNE MUNICIJE SA LOKACIJE „BOROVAC - 5“, U BUJANOVCU
15.11.2022.

POČETAK PROJEKTA ZA RAZMINIRANjE - ČIŠĆENjE KASETNE MUNICIJE SA LOKACIJE „BOROVAC - 5“, U BUJANOVCU

POČETAK PROJEKTA ZA RAZMINIRANjE - ČIŠĆENjE KASETNE MUNICIJE SA LOKACIJE „BOROVAC - 5“, U BUJANOVCU POČETAK PROJEKTA ZA RAZMINIRANjE - ČIŠĆENjE KASETNE MUNICIJE SA LOKACIJE „BOROVAC - 5“, U BUJANOVCU

10. novembra 2022. godine, započela je realizacija Projekta za razminiranje - čišćenje kasetne municije sa lokacije „Borovac - 5“, broj 0256/21, opština Bujanovac, površine 281.169m2.

Radove izvodi NVO ,,IN Demining”, Pale, Republika Srpska – BiH, dok je monitorska organizacija, koja je angažovana od strane donatora i ITF-a, preduzeće ,,Eksploring” d.o.o., Mostar, BiH.

Sredstva su obezbeđena iz donacije SAD, preko ITF Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.

POČETAK PROJEKTA ZA RAZMINIRANjE - ČIŠĆENjE KASETNE MUNICIJE SA LOKACIJE „BOROVAC - 5“, U BUJANOVCU

Nakon razminiranja-čišćenja ovih lokacija otkloniće se primarna opasnost od kasetne municije po lokalno stanovništvo, a istovremeno omogućiće se bezbedno i optimalno korišćenje zemljišta i pašnjaka, što je od bitnog značaja za lokalno stanovništvo koje je orijentisano na zemljoradnju i stočarstvo.

Podsećamo, na lokaciji koja se graniči sa projektom „Borovac 5“, u 2021. godini, realizovana su dva projekta za razminiranje - čišćenje kasetne municije, „Borovac 3“ i „Borovac 4“.