ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » OBILAZAK LOKACIJA SA POTENCIJALNIM IZVOĐAČIMA RADOVA
02.06.2022.

OBILAZAK LOKACIJA SA POTENCIJALNIM IZVOĐAČIMA RADOVA

U periodu 01- 02.06.2022. godine, Centar za razminiranje je za potencijalne izvođače radova na projektima razminiranja mina, čišćenja kasetne municije i tehničkog izviđanja koje je Centar izradio, a sredstva za njihovu implementaciju obezbedile, preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF), Vlade Srbije, SAD i Republike Koreje, organizovao obilazak dve lokacije zagađene minama u opštini Bujanovac (143.500 m2 i 28.000 m2), jedne lokacije zagađene kasetnom municijom u opštini Bujanovac (281.169 m2), kao i jedne lokacije zagađene kasetnom municijom u opštini Tutin (131.900 m2).

OBILAZAK LOKACIJA SA POTENCIJALNIM IZVOĐAČIMA RADOVA OBILAZAK LOKACIJA SA POTENCIJALNIM IZVOĐAČIMA RADOVA

Potencijalni izvođači radova imali su prilike da se na terenu upoznaju sa specifičnostima i složenostima ovih projekata, kako bi na adekvatan način sagledali projektne zadatke i pristupili izradi ponuda za izvođenje radova na ovim lokacijama.

Konkursne procedure za izbor izvođača radova za realizaciju ovih projekata, u organizaciji ITF-a i uz učešće predstavnika ambasada država donatora i našeg Centra, biće okončane u narednom periodu.

Centar za razminiranje će izabrane izvođače radova uvesti u posao, pratiti realizaciju i vršiti kontrolu nad radovima i na kraju izdati uverenje o očišćenosti ovih lokacija u skladu sa projektima Centra i po Međunarodnim standardima za protivminsko delovanje (IMAS).

Nakon realizacije predmetnih projekata, otkloniće se opasnost koju mine i kasetna municija predstavljaju za lokalno stanovništvo i životnu sredinu, a istovremeno, omogućiće se bezbedno i optimalno korišćenje zemljišta.