ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA QUALITY SOLUTIONS INTERNATIONAL LTD (QSI)
23.03.2022.

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA QUALITY SOLUTIONS INTERNATIONAL LTD (QSI)

23.03.2022. godine, u prostorijama Centra za razminiranje, održan je sastanak sa predstavnicima novozelandske konsultantske firme Quality Solutions International Ltd (QSI).

Na zahtev Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi ITF, ova firma je angažovana da vrši procene deminerskih organizacija koje učestvuju na tenderima koje organizuje ITF, a donacije obezbeđuju SAD.

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA QUALITY SOLUTIONS INTERNATIONAL LTD (QSI) SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA QUALITY SOLUTIONS INTERNATIONAL LTD (QSI)

Podsećanja radi, QSI je po prvi put posetio Centar 2020. godine, kada je posetio i nekoliko deminerskih kompanija koje su obavljale razminiranje u Srbiji. Ove godine fokus je bio usmeren na deminersku kompaniju „Saturnia d.o.o.“, koja je u 2021. godini bila angažovana na projektima čišćenja kasetne municije u opštini Sjenica.

Direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija u razgovoru sa g. Hemijem Moretijem, izvršnim direktorom QSI, ovom prilikom ukazao je i na preostali problem u vezi sa EOR u Republici Srbiji, kao i na izazove sa kojima se Srbija suočava u oblasti protivminskog delovanja.

Takođe, osvrnuo se i na potrebe za obukama deminera, kao i obuke koje se odnose na upozoravanje na opasnosti od EOR, s obzirom da je od 2020. godine, Centar za razminiranje proširio poslovne kapacitete i obrazovao nastavnu učionicu sa poligonom i terenom u Grockoj, gde su već održane međunarodne obuke.