ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Održan 18.sastanak država strana Otavske konvencij
23.11.2020.

Održan 18.sastanak država strana
Otavske konvencije

  Održan 18.sastanak država strana Otavske konvencije

U periodu od 16. do 20. novembra 2020. godine, u Ženevi, održan je 18. sastanak država strana Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i o njihovom uništavanju (Otavska konvencija).

Zbog situacije u vezi sa pandemijom COVID-19, sastanak je održan u virtuelnom formatu.

18. sastanak država strana, kojim je predsedavao Sudan, formalni je sastanak 164 države potpisnice Konvencije iz 1997. godine o zabrani upotrebe, zaliha, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i njihovom uništavanju.

  Održan 18.sastanak država strana Otavske konvencije

Ovaj sastanak je bio prva prilika za države strane da procene napredak u postizanju ciljeva Akcionog plana iz Osla usvojenog na Četvrtoj preglednoj konferenciji 2019. godine. U tom smislu, na 18.sastanku izvršen je pregled trenutnog statusa primene Konvencije i uspostavljena osnova za sprovođenje Akcionog plana iz Osla u godinama koje dolaze.

Tokom istupanja Republike Srbije, istaknuta je snažna opredeljenost ka ispunjenju svih obaveza proisteklih po Otavskoj konvenciji. U okviru podnošenja izjava u vezi sa implementacijom Člana 5., predstavnik Srbije ukazao je na trenutnu minsku situaciju na teritoriji Srbije, postignute rezultate, kao i izazove, posebno se osvrnuvši na problem novootkrivenih površina za koje se sumnja da su zagađene grupama mina u opštini Bujanovac.