ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Одржан 20. састанак држава страна Отавске конвенције
28.11.2022.

Одржан 20. састанак држава страна Отавске конвенције

Одржан 20. састанак држава страна Отавске конвенције Одржан 20. састанак држава страна Отавске конвенције

У Женеви, у Швајцарској, у периоду од 21. до 25. новембра 2022. године, одржан је 20. састанак држава страна Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и промета противпешадијских мина и о њиховом уништавању (Oтавска конвенција).

Делегацију Републике Србије чинили су представници Сталне мисије Републике Србије при УН у Женеви, Центра за разминирање и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Одржан 20. састанак држава страна Отавске конвенције

У оквиру сегмента имплементација обавеза по члану 5, наша делегација упознала је учеснике са активностима Центра за разминирање у Републици Србији, минском ситуацијом на територији Републике Србије са посебним освртом на разминирање мина на југу Србије и образложењем захтева за продужење рока за испуњавање обавеза по члану 5. Конвенције, који је Република Србија затражила у марту и августу ове године, с обзиром да рок који истиче марта 2023. године, Р Србија није у могућности да испуни, првенствено због недостатка финансијских средстава за реализацију наших пројеката за разминирање.

На овом састанку донета је одлука о одобравању продужетка рока Р Србије до 31. децембра 2024. године.

Oвом приликом захваљујемо донаторима који подржавају Републику Србији у њеним напорима да оконча разминирање преосталог минираног простора у циљу заштите свог становништва, али и у правцу повећања глобалне људске безбедности и испуњења глобалног циља – свет без мина до 2025. године.